Kastration af kat
Ved kastration af kat forstår man fjernelse af begge testikler. Herefter kan katten naturligvis ikke lave killinger og ofte vil en del af den adfærd, der er typisk for hankatte blive dæmpet. Det følgende er der information om fordel og ulemper ved kastration.
Fordele ved kastration
Den primære fordel ved at kastrere hankatten er, at han ikke længere kan bidrage til mængden af uønskede killinger men for mange katteejere er det nok så relevant, at det dæmper den adfærd, der normalt ses hos en intakt hankat.
Katte er territoriale og markerer deres område ved gentagende at strinte med urin på forskellige ”hjørner” og så længe det er træet ude i haven eller stakittet, er det ikke så slemt, straks værre er det, når det er køkkenskabene eller juniors højstol. Desuden vil urin fra en intakt hankat lugte meget stærkere end fra en kastrat.
Desuden er det en del af en normal intakt hankats adfærd at strejfe. På disse ture er hankatten i signifikant større risiko for at komme op og slås med sår og bylder til følge, og nogle kommer ikke hjem i ugevis eller bliver helt væk. Den risiko bliver meget mindre hvis, katten er kastreret.
Ulemper ved kastration
Den største og hyppigst forekommende bivirkning er overvægt. Det skyldes at stofskiftet vil ændre sig i forbindelse med kastrationen, så katten ganske enkelt har brug for færre kalorier. Dette kan dog forebygges ved restriktiv fodring, og fokus på at katte får den daglige motion (især for indekatte). Der ses også af og til en forøget risiko for udvikling af blæresten eller krystaller i urinen. Dette kan også forebygges ved at vælge en type foder beregnet til kastrerede katte.
Læs mere om operation her