Neutralisering af hunde

Neutralisering er et operativt indgreb som fjerner hundens evne til at formere sig. Samtidig forsvinder hundens kønsdrift. Hunden er i fuld narkose under indgrebet og kommer sig hurtigt efter operationen.

For hanhundens vedkommende fjernes testiklerne gennem et lille snit foran pungen. Blodkarrene underbindes og såret syes sammen igen. Det er som oftest indvendige sting der ikke skal fjernes igen. Dette indgreb er en rutineoperation, som foretages i fuld narkose.

For hunhundens vedkommende åbnes der op ind til bughulen hvorefter begge æggestokke, og ofte også livmoderen, fjernes. Bagefter syr man bughulen sammen igen. Først muskellaget, så underhuden (fedtlaget) og til sidst syes huden med indvendige sting. Dvs. der ikke er nogen sting der skal fjernes efterfølgende, da alt suturmaterialet forsvinder af sig selv.

Det kan være en fordel at kastrere en hanhund hvis den udviser visse former for uhensigtsmæssig adfærd, men det kan ikke erstatte træning. Det beskytter dog altid mod kræft i testiklerne og prostata.

Sterilisation af en tævehund sikre mod uønskede hvalpe og beskytter ydermere mod sygdomme som livmoderbetændelse og kræft i mælkekirtlerne, der begge er relativt almindelige sygdomme hos de ældre tævehunde.

For begge gælder at man efterfølgende skal passe på at vægten på hunden ikke stiger for mege