Hundens tandsundhed og tandproblemer

En normal hund har 42 tænder i alt. De har et skærende bid, der er typisk for en kødæder. Mellem 70 og 80 % af alle hunde over 2 år har i større eller mindre grad behandlingskrævende tandlidelser.

Det drejer sig primært om tandsten og parodontose men også fakturerede tænder, tilbageholdte mælketænder og små svulster i munden fylder en del i statistikken.

Mælketænder
Hvalpene fødes uden tænder. Mælketænderne bryder først frem 3-6 uger efter fødslen. Ligesom hos mennesker er de bagerste kindtænder hos hundene blivende, når de kommer frem. Mælketænderne skiftes fra 3-4 måneders alderen og frem til 6-7 måneders alderen.

Det hænder jævnligt, at der går noget galt i processen, og mælketænderne ikke falder ud, selvom de blivende tænder bryder frem. Det ses hyppigst hos de små ”toy” racer som f.eks. chihuahua, men kan ses hos alle. De tilbageholdte mælketænder kan give anledning til forkert tandstilling for de blivende tænder, og det er derfor vigtigt, at de trækkes ud, så snart den blivende tand viser sig.

Tandsten og parodontose
De fleste hunde får i større eller mindre grad belægninger på tænderne langs tandkødsranden. Disse belægninger (plak) består af foderester og især bakterier. Hvis man ikke får fjernet plakken, vil den efterhånden blive forkalkede og udvikle sig til decideret tandsten. Bakterievækst i tandstenen kan medfører tandkødsbetændelse og i sidste ende parodontose med løshed og tab af tænderne.

Symptomer på tandsten
De primære symptomer på tandsten er gul og brune belægninger på især hjørne- og kindtænder i overmunden, og dårlig lugt fra munden. Hvis tandstenen har ført andre sygdomme med sig som f.eks. parodontose kan hunden savle, have besvær med at tygge og spisevægring.

Forebyggelse af tandsten
Den bedste forebyggelse af tandsten er at holde tænderne rene, og dette gøres allerbedst ved tandbørstning. Det skal helst gøres hver dag, men mindst to gange om ugen. Der skal børstes med en blød tandbørste og vand eller en speciel tandpasta til dyr. Der kan også gøres en del ved at fodre med specialfoder som f. eks. Hill’s t/d eller Vet essentiels. Her er pillestørrelsen og sammensætningen sådan, at tænder skrabes rene, når hunden tygger på dem.

Det kan også være godt at bruge Vetaquadent som tilsætning til drikkevandet. Det indeholder Xylotol og er dermed med til at begrænse mængden af bakterier i munden. For en del hunde vil regelmæssig tandrensning være en nødvendighed for at undgå, at der opstå irreversible forandringer i munden.

Hvad kan vi på Haderslev Dyrehospital?
På Haderslev dyrehospital råder vi over udstyr og personale til at håndtere de fleste problemer og sygdomme i munden. Vi renser tænderne både med ultralyd og håndinstrumenter, og polerer efterfølgende for at få en så holdbar rengøring af tænderne som muligt.

Vi har mulighed for at tage tandrøntgen for at vurdere udbredelsen af eventuel sygdom, og vi udfører både simple samt mere komplicerede ekstraktioner af tænder og fjernelse af svulster i mundhulen. Alt sammen foregår i narkose, som sker under nøje overvågning og med tildeling af ilt.

Vi har desuden mulighed for at tilbyde en blodprøve inden indgrebet, som er med til at øge sikkerheden i forbindelse med bedøvelsen.