Unghunden

Hunden som teenager
Den unge hund gennemgår en stor udvikling det første år, både fysisk og mentalt. De vokser, og for de store racers vedkommende mangedobler de deres vægt inden for ganske kort tid. Der sker en modning fra den hvalpede adfærd til den voksne hunds endelige psyke. Haderslev dyrehospital rådgiver gerne om de forskellige udfordringer det kan give at have en ung hund.

Kønsmodning af hunden
Kønsmodningen kan indtræffe allerede fra 6-7 måneders alderen og helt op til 12-14 måneder. Som oftest vil de små hunderacer blive tidligst kønsmodne, mens de store racer kan være noget længere om det. Hanhundene begynder at løfte ben og interessere sig for tæver i løbetid. Tævehunden kommer i sin første løbetid, der dog godt kan være lidt afvigende fra normalen, dvs. være mindre udpræget og kortere, eller omvendt kan de bløde længere og/eller kraftigere. Hvis du er i tvivl om alt nu er normalt, står vi på Haderslev dyrehospital til rådighed med hjælp.

Neutralisation
Med kønsmodning kommer ofte også spørgsmålet om neutralisation, dvs. sterilisation eller kastration, på banen. Det må bero på den enkelte hund, hvad der er rigtigst at gøre men der er nogle generelle faktorer, der gør sig gældende. Det er sjældent en god ide at sterilisere eller kastrere meget nervøse dyr, da det kan gøre dem endnu mere utrygge. Det kan derimod være en god ide, hvis man har en hanhund, der markerer over alt og har lidt svært ved, at den ikke er toppen af rangstien, eller man vil være helt sikker på ikke at få hvalpe. Neutralisation har desuden nogle fysiske fordele, der er værd at tage med. Tidlig sterilisation vil næsten eliminere risikoen for kæft i mælkekirtlerne og naturligvis helt fjerne risikoen for livmoderbetændelse og kræft i livmoderen. For hanhunde gælder, at risikoen for kræft i testiklerne fjernes, og problemer med prostata næsten udelukkes. Den primære bivirkning, som dog relativt let kan håndteres, er det ændrede stofskifte der kan medfører overvægt, hvis ikke man er opmærksom.
Læs mere om kastration af hanhund her
Læs mere om sterilisation af hunhund her

Adfærd og træning
Hvis man går og er glad fordi hvalpen er sød, rolig, renlige og velopdragen kan ungdomstiden komme som lidt af et chok. Pludselig kan hvalpen/hunden intet huske af det den ellers allerede har lært. Her gælder det om ikke at miste modet eller ”lade stå til”. Træningen skal fortsætte med kærlig tålmodighed og opgaverne ligge på et niveau så teenageren kan overskue det. På Haderslev dyrehospital har vi erfaring med både deciderede affærdsproblemer og de mere almindelige træningsrelatrerede spørgsmål. Du er velkommen til at kontakte os.
Læs mere om hundeadfærd her
Læs mere om hundetræning her

Tænder
Når hunden er cirka seks måneder, skal den have skifte alle sine mælketænder. Det ses jævnligt, at især hjørnetænderne ikke falder ud som planlagt, og at den blivende tand vokser ud ved siden af mælketanden. Dette kan have en uheldig virkning på tandstillingen og bør undgås ved, at man så tidligt som muligt fjerner mælketanden. Få evt. en tid på dyrehospitalet til et gratis tandtjek, hvis du er i tvivl.
Læs mere om tandproblemer her