Kaniner og Gnaver

På Haderslev Dyrehospital får vi også tit besøg af kaniner og gnavere (marsvin, hamster, mus m.fl.) og disse dyr adskiller sig på flere måder fra hunde og katte.

Kaniner og gnaver er byttedyr og dette betyder, at de er gode til at skjule når de er syge, da sygdom er et svaghedstegn, som gør dem sårbare overfor rovdyr. Derfor kan der gå lang tid inden ejeren opdager, at dyret er sygt, og når den først viser tegn på sygdom, kan det ofte være for sent. Det kan derfor være en god ide at veje din kanin/gnaver hver 14. dag. Begynder den at tabe sig, kan det være et tegn på skjult sygdom.  Smerter, hudproblemer, mave/tarmproblemer og tandproblemer er hyppige årsager til at kaniner eller gnaver spiser mindre eller slet ikke spiser.

Det er meget vigtigt at kaniner og gnavere fodres korrekt og arterne har indbyrdes meget forskellige behov. Du er derfor meget velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til fodringen af din kanin eller gnaver. Vi har ikke foderet på hylderne, men vi vil altid være behjælpelige med at bestille et korrekt foder hjem til dit dyr.

Kaniner

Tandproblemer er meget almindelige hos kaniner og ganske ofte er problemerne fodringsrelaterede.  Som et eksempel kan nævnes, at kaniners tænder vokser ca. 3 mm om ugen hele deres liv, derfor er det yderst vigtigt at kaniner i fangeskab har rig mulighed for at slide tænderne ned, da de ellers får forvoksede tænder. Forvoksede tænder medfører fejlstilling af tænderne, og deraf besvær med at spise. De forvoksede tænder giver også ofte anledning til tandbylder. Hos kaniner er det ofte fortænderne som vokser skævt, og som en følge heraf kan der komme fejlvækst af kindtænderne.

I naturen lever kaniner stort set kun af græs, bark og blade, hvilket gør at tænderne slides godt.  Meget af det kaninfoder man køber hos dyrehandlere og i dagligvare butikker er blandinger med korn, frø, nødder og grøntpiller. Kaniner har fra naturen en sød tand, og de vil derfor ofte fravælge de sunde fiberrige grøntpiller til fordel for nødder og frø. Udover at kaninen så bliver overvægtig, gør dette at kaninens tænder ikke slides nok og de bliver forvoksede. Vi anbefaler derfor, at der fodres med et foder bestående udelukkende af grøntpiller.

Tegn på tandproblemer kan være at den savler/er våd om munden, måske vil den ikke længere spise gulerødder el. gnave i grene el. måske holder den helt op med at spise.

 

Vaccination

Som noget nyt har vi nu mulighed for at vaccinere kaniner mod myxomatose (kaninpest) og Rabbit haemorrhagic disease (RHD). Begge sygdomme har en meget høj dødelighed (80-90%), hvorfor det kan være en god ide at vaccinere din kanin.

Kaniner kan vaccineres fra de er 5 uger gamle og immunitet indtræder efter 3 uger og varer 1 år. Kaninen skal derfor vaccineres en gang årligt og den vil i den forbindelse få et generelt sundhedstjek, så vi kan holde øje med tænder, negle osv.

Marsvin

Tandproblemer ses hyppigt hos marsvin, og det er ofte kindtænderne som bliver forvoksede.  Marsvinets tænder vokser kontinuerligt, derfor er det meget vigtigt at marsvinet får et korrekt foder samt hø og frugtgrene at gnave i. Mange af de foderblandinger som sælges i supermarkeder og dyrehandler indeholder både frø, nødder og grøntpiller. De fleste marsvin kan bedst lide frø og nødder og sorterer derfor grøntpillerne fra, og dette kan medføre at tænderne ikke slides nok. Vi anbefaler derfor, at der fodres med et foder bestående udelukkende af grøntpiller, så marsvinet ikke har muligheden for at sortere i foderet.

C- vitamin mangel er en anden hyppig lidelse hos marsvin. Marsvin kan ikke selv danne C-vitamin i kroppen, og er derfor afhængige af at få det med foderet. Du bør give dit marsvin broccoli, rosenkål, peberfrugt eller persille dagligt, da alle disse indeholder store mængder C-vitamin.  Alternativt kan der købes et C-vitamin tilskud som gives dagligt. Symptomer på C-vitamin mangel er dårlig trivsel, nedsat appetit, vægttab, ømhed i led, det kan næsten se ud som om de er lamme i bagparten. Behandlingen består af store mængder C-vitamin og er sygdommen opdaget tidligt nok, kommer marsvinet sig ofte helt.