Kattens tandsundhed

En normal kat har 30 tænder i alt. De har et skærende bid, typisk for kødædere. Op mod 85 % af alle katte har tandsten i større eller mindre grad, og ca. 60 % har tandlæsioner (neck leasions eller resorptive lidelser).

Kattene vil ofte ikke gøre opmærksom på problemerne, før de er fremskredne. Men behandles lidelserne og holdes munden sund vil man i reglen kunne se at katten trives bedre.

Mælketænder
Killingerne fødes uden tænder. Tre til seks uger efter fødslen bryder mælketænderne frem, og disse skiftes når katten er tre til seks måneder gammel. De bagerste kindtænder bryder frem, som de blivende tænder og skiftes ikke. Denne proces forløber sædvanligvis helt uden problemer, og tit uden at ejeren opdager det.

Tandproblemer
Der findes en stor variation af forskellige lidelser i mundhulen hos katten, men der er alligevel et par stykker der optræder væsentligt hyppigere end andre, og der med er ansvarlig for langt de fleste gener fra munden hos katte.

Tandsten
De fleste katte får i større eller mindre grad belægninger på tænderne langs tandkødsranden. Disse belægninger (plak) består af foderester og især bakterier. Hvis man ikke får fjernet plakken, vil den efterhånden blive forkalkede og udvikle sig til decideret tandsten. Bakterievæksten i tandstenen medfører tandkødsbetændelse og i sidste ende parodontose med løshed og tab af tænderne.

Symptomer på tandsten
De primære symptomer på tandsten er gul og brune belægninger på især hjørne- og kindtænder i overmunden, og dårlig lugt fra munden. Hvis tandstenen har ført andre sygdomme med sig som f.-eks. Parodontose kan katten savle, have besvær med at tygge og manglende lyst til at spise.

Forebyggelse af tandsten
Den bedste forebyggelse af tandsten er at holde tænderne rene, og dette gøres allerbedst ved tandbørstning. Det skal helst gøres hver dag men mindst to gange om ugen. Der skal børstes med en blød tandbørste og vand eller en speciel tandpasta til dyr. Der kan også gøres en del ved at fodre med specialfoder som f. eks. Hill’s t/d eller Vet essentiels. Her er pillestørrelsen og sammensætningen sådan, at tænder skrabes rene, når katten tygger på dem.

Det kan også være godt at bruge Vetaquadent som tilsætning til drikkevandet. Det indeholder Xylotol, og er dermed med til at begrænse mængden af bakterier i munden. For en del katte vil regelmæssig tandrensning være en nødvendighed for at undgå, at der opstå irreversible forandringer i munden.

Resorptive lidelser (neck leasions)
Resortpive lidelser/ neck leasions/FoRL ”kært barn har mange navne”, men det er ikke spor kært for katten. Det dækker over en nedbrydning af tanden, der starter på overgangen mellem tandroden og kronen. Årsagen til sygdommen er ikke helt klarlagt, men der sker en aktivering af kroppens egne nedbrydningsmekaninsmer, som til sidst ender med at ødelægge tanden helt.

Symptomer på lidelsen er svære at se, især i begyndelsen, da de starter neden under tandkødsranden. Dette bevirker også, at der er meget lidt, man kan gøre for at forhindre udviklingen af sygdommen, og i reglen ender man med at trække tanden ud. Det er dog langt bedre ingen tænder at have end tænder, der gør ondt.

Katte med resorptive lidelser har ofte flere tænder, der er angrebet. Dette kan bedst overvåges ved at tage røntgenbilleder af tænderne med jævne mellemrum.

Hvad kan vi på Haderslev Dyrehospital?                     
På Haderslev dyrehospital råder vi over udstyr til at håndtere de fleste problemer og sygdomme i munden. Vi renser tænderne med ultralyd og polerer efterfølgende for at få en så holdbar rengøring af tænderne som muligt.

Vi har mulighed for at tage tandrøntgen for at vurdere udbredelsen af eventuel sygdom, og udfører både simple og mere komplicerede ekstraktioner af tænder og fjernelse af svulster i mundhulen.

Alt sammen foregår i narkose, som sker under nøje overvågning og med tildeling af ilt. Vi har desuden mulighed for at tilbyde en blodprøve inden indgrebet, som er med til at øge sikkerheden i forbindelse med bedøvelsen.