Kattekillingen – det nye familiemedlem

Når man anskaffer sig en kat, anskaffer man sig et nyt familiemedlem. Et lille levende væsen man skal regne med at bo samme med i mange år.

Man siger at katte er deres egne og ikke behøver megen pasning, men ikke des do mindre er der især i begyndelsen en række forhold, man bør forholde sig til. Vi på Haderslev Dyrehospital vil gerne hjælpe, så I kan få et godt og langt liv sammen.

Ernæring
Især i løbet af det første halve år af en killings levetid sker der er en fantastisk udvikling. Katten går fra at kunne fordøje mælk, til praktisk talt ikke at kunne tåle mælk, samtidig med den fordobler sin kropsvægt flere gange. Væksten er en vigtig periode, som er afgørende for din voksne kats fremtidige helbred. Haderslev Dyrehospital anbefaler at bruge et velafbalanceret killingefoder, der tager hensyn til denne udvikling, og at man ved et evt. foderskifte gøre det gradvist for at udgå tilfælde med diarré.

Vaccination
Det er vigtigt at beskytte den lille kat mod sygdomme. Dette gøres bl.a. ved at lade killingen vaccinere.
Læs mere her om vaccination af kat her

Ormekur
Haderslev Dyrehospital anbefaler at alle killinger behandles mod orm. De kan blive smittet fra moderen via mælken og deres umodne immunforsvar gøre dem meget modtagelige for smitte.

Mærkning
Der er desværre ingen lov der påbyder mærkning af katte, men vi på Haderslev Dyrehospital vil på det kraftigste anbefale at katten bliver mærket og registret i katteregisteret.

Hvad enten man vælger den traditionelle øretatovering eller mærkning med mikrochip, er det den eneste hjælp man kan få, hvis man skulle være så uheldig at katten forsvinder.

Hvorvidt man vælger den ene eller den anden type mærkning er en smagssag. Øretatoveringen har den fordel, at den er synlig og aflæselige for alle. Ulempen ved øretatoveringen er at katten skal bedøves for at få den, og den kan blive ulæselig med tiden.

Mikrochippen er relativt smertefri at få, og den vil bevare sin ”læsbarhed” hele kattens liv. Til gengæld kræver mikrochippen en aflæser, og man kan ikke umiddelbart se på katten, at den er mærket.

Læs mere om mærkning af kat her

Adfærd
Katte har en adfærd der er meget anderledes end hunde. De er mere deres egne, og på vidt forskellige måder. Nogle katte er meget sociale både indbyrdes og i forhold til mennesker og andre vil på det bestemteste have selskab frabedt og har kun tillid til ganske få mennesker.

Nogle katte trives helt fint ved kun at være indekatte, og andre igen er ved at gå til af kedsomhed, hvis ikke de må komme ud. Det vanskelige er på forhånd at vide hvilken type ens lille killing vil udvikle sig til.

Det primære man på forhånd kan gøre for at undgå problemer, er at sørge for den killing man overtager er 12 uger gammel. Killingerne har brug for den opdragelse deres mor giver dem de første 3 måneder (og så er det i øvrigt den lovlige minimumsalder for at overtage en kat). Haderslev Dyrehospital står gerne til rådighed med hjælp og vejledning, både generelt og hvis der alligevel skulle opstå problemer.
Læs mere om katteadfærd her