Seniorkatten

Vores katte ældes hurtigere end vi, men i takt med vi er blevet dygtigere til at passe dem godt, lever de længere. Verdensrekorden for den længst levende kat er ifølge Guinness rekordbog 34 år.

Denne alder er det dog de færreste, der kommer i nærheden af, men vi kan gøre meget for at give vores katte et langt liv med god livskvalitet.

Sundhedstjek af seniorkatten
Din kat kan ikke altid gøre opmærksom på, at den ikke er helt i topform. Desuden er mange aldersrelaterede lidelser i starten ikke nødvendigvis forbundet med tydelige symptomer, før problemet er fremskredent. Regelmæssige sundhedsundersøgelser, meget gerne fulgt op af fx en blod- og/eller urinprøve kan hjælpe din kat til et langt og godt liv. Disse prøver kan afsløre almindelige medicinske tilstande som fx nyre- og leverlidelser og sukkersyge. De sygdomme kan i mange tilfælde behandles, hvis man kommer tidligt i gang.

Fodring
Det er vigtigt at fodre din kat optimal. Der er stor forskel på de ernæringsmæssige krav til unge og ældre dyr. Specialdiæter er med til at imødegå disse krav og blandt andet undgå overvægt og unødig belastning af fx nyrerne. På Haderslev dyrehospital er vores personale uddannet i korrekt ernæring af katte, og vi fører en række produkter som er tilpasset den ældre kat.

Tænder
Rigtigt mange katte lider af behandlingskrævende tandproblemer. Jo ældre katten bliver jo større er risikoen. De mest almindelige lidelser er tandsten og resorptive læsioner (tænderne går i opløsning), med tandkødsbetændelse og knækkede tænder til følge.

Dårlig tandsundhed betyder faktisk dårligere livskvalitet for vores katte, også selvom de ikke nødvendigvis lader sig mærke med det. Det er derfor vigtigt at sørge for god mundhygiene og få opdaget og behandlet problemerne. Symptomer på tandproblemer er bl.a. hævet eller blødende tandkød og dårlig ånde.

På Haderslev Dyrehospital kan man altid gratis få tjekket tænderen på sin kat.
Læs mere om tandproblemer her

Gigt
Den ældre kat vil ofte også få problemer med bentøjet i større eller mindre grad. Dette er et problem, der i mange år har været overset hos kattene, da de ikke bliver halte i samme grad som hundene gør det, men snare ændrer adfærd og f.eks. holder op med at hoppe op i yndlingsvinduet eller lignende.

I et normalt led vil enderne af knoglerne være dækket af et lag brusk, der sammen med ledvæsken, gør det muligt at bevæge sig uden smerter. Med alderen bliver brusken nedbrudt, og der begynder at komme gener i form af smerter og nedsat bevægelighed.

Hvis først forandringerne er indtrådte, kan de ikke forsvinde igen men der findes forskellige måder at lindre symptomerne på og bremse udviklingen. Der findes forskellige former for foder eller kosttilskud, eller man kan behandle medicinsk med smertestillende. Dyrlægerne og veterinærsygeplejerskerne kan vejlede dig så din gamle kat får det bedst muligt.