Kastration af hund
Ved Kastration af hund forstår man fjernelse af begge testikler. Herefter kan hunden naturligvis ikke lave hvalpe og ofte vil en del af den adfærd der er typisk for hanhunde, blive dæmpet i højere eller mindre grad.
I det følgende er der information om fordele og ulemper ved kastration. . For at læse mere om selve det, at hunden skal opereres læs her[KPT1] .
Fordele ved kastration
Primært kan hunden naturligvis ikke lave hvalpe, så man undgår uønskede hvalpe enten hos en selv eller naboen, kammeraten, træningsmakkere osv.
Når man kastrerer hanhunden falder mængden af hanlig kønshormoner drastisk, og det vil medføre nogle fysiske såvel som psykiske forandringer. Hos mange hunde vil de karakteristiske hanhundetræk som hyppig og nogle gange uhensigtsmæssig urinmarkering, strejfen, aggression over for andre hanhunde og parring af sofapuder mv. dæmpes eller helt forsvinde.
Nogle hanhunde kan endvidere blive helt kuldrede, hvis der er tæver i løbetid, holde op med at spise og i det hele taget blive meget stressede i den forbindelse. Dette forsvinder også ved kastration.
Fysisk forsvinder risikoen for kræft i testiklerne, og problemer med forstørret prostata hos ældre hunde vil minimeres kraftigt.
Ulemper ved kastration
Ved kastration er det er ofte de psykiske forandringer folk efterspørger. Problemet er, at det er umuligt at give nogen garanti for lige præcis hvor godt det vil virke på den pågældende hund. Dette kan især være vanskeligt ved de voksne/ældre hunde, hvor det ikke alene er hormonelt betinget men også en del tillært adfærd. Hvis hunden er nervøst anlagt, kan dette også forstærkes på en uhensigtsmæssig måde, med angstproblematikker til følge.
Desuden skal man gøre sig klart, at stofskiftet vil ændre sig. Dvs. samme mængde motion og samme mængde foder ofte vil føre til overvægt efter en kastration. Dette kan dog relativt let forebygges med restriktiv fodring og valg af fodertyper med lavt kalorieindhold.
[KPT1]Link til operation