Nytårsangst hos kæledyr

En stor del af vore kæledyr er skræmte eller angste, når nytårsfyrværkeriet brager løs.

Dyrene reagerer dels på lyden, dels på lysreflekserne og lugten. Symptomerne på angst er hos hund og kat typisk urenlighed, ændret social adfærd (”klæber” op ad deres ejer eller gemmer sig), slikker/gnaver sig mere end normalt, ændret søvnmønster, mindre legelyst, ændret kropsholdning/store pupiller, ændret aktivitetsniveau. Hunde vil ofte blive rastløse, savle, halse, få lange mundviger og tilbagelagte ører.

For at undgå at ens kæledyr bliver bange for fyrværkeri må man forsøge ikke selv at reagere forskrækket, når det brager løs uden for. Dyrene er meget opmærksomme på ejerens reaktion på nye ting og vil drage deres konklusioner derudfra. Skulle kæledyret reagere forskrækket, er det bedst at ignorere det.  Afled eventuelt opmærksomheden med noget legetøj el. lign. Tag ikke dyret op og lad være med at trøste det, ellers forstærkes dyrets tro på, at det der skete var farligt.

Har man en angst hund eller kat og ingen mulighed for at bringe den uden for ”farezonen”, må man forsøge at mindske angsten så godt som mulig. Der findes forskellige hjælpemidler dertil. Man kan med fordel anvende flere af metoderne samtidig.

Adfærdstræning går ud på at omkode kæledyrets hjerne til ikke længere at reagere med angst i en given situation.

Desensibilisering går ud på at vænne kæledyret til det, der skræmmer. Der findes CD’er med forskellige lyde af torden, raketter og skud. Disse afspilles med meget lav styrke, der kontinuerligt øges, efterhånden som dyret vænner sig til lyden. Det kan tage måneder.

Angstdæmpende medicin

Psykofarmaka er ikke den optimale løsning, idet dyrene ofte er angste hele december. Denne form for medicin kan ikke anbefales over en længere periode, men kan gives f.eks. den 31. december, hvor det er allerværst.

Ønsker man at behandle i en længere periode, kan man give et angstdæmpende fodertilskud i form af kapsler. Disse er baserede på kasein (mælk). Derudover findes der såvel hunde- som kattefoder indeholdende et angstdæmpende middel.

Kunstigt fremstillede feromoner, der er tryghedsskabende for henholdsvis hunde og katte, kan med fordel anvendes i ugerne op til nytår. De findes i forskellige udformninger, bl.a. i form af en diffusor der sættes i stikkontakten og frigiver feromoner kontinuerligt i en måned.

Den 31. december bør man lufte hunden i snor tidligt på eftermiddagen, inden skyderiet for alvor går løs. Hvis hunden eller katten skal have medicin, gives det i overenstemmelse med dyrlægens anbefaling.  Lad dyrene ligge et trygt og roligt sted (hvis de vil gemme sig, lad dem). Træk gardinerne for, tænd lyset og put eventuelt en stor vattot, der er nem at få fat i igen, i dyrets øre. Tænd for radio eller TV. Det er ikke muligt at behandle et dyr, der er skræmt fra vid og sans. Hold derfor øje med dit kæledyr de næste måneder og kontakt din dyrlæge, hvis det viser begyndende tegn på angst.

Nytår med hund og kat